Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/03/05

eID

Det har varit en del tumult rörande svenska elektroniska identiteter på senare tid med både upprörda insändare och annat.

I ett debacel om eID där en tillsatt utredare tillsammans med en expertgrupp bestående av Fredrik Ljunggren, Leif Johansson, Anne-Marie Eklund-Löwinder, mfl finns i ena ringhörnan och vem som helst i andra ringhörnan, skulle jag varje gång satsa mina pengar på fredrik/leifj/amel & co. Faktiskt en nästintill tråkigt given utgång ;-)

Utredningens betänkande (SOU 2010:104) "E-legitimationsnämnden och Svensk e-legitimation" levereras utan konstigheter, och folk är i allmänhet positiva. Därefter uppstår ett kort och ganska upprört kritik mot den från i princip ett håll - ledningen för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

VDn för SKL, Håkan Sörman levererar ett gäng ganska beska kommenterer i SvD-insändaren Fel tänkt om e-legitimation, där han i princip sågar allt jämsmed fotknölarna och påstår att att inga gillar förslaget.

Som svar på detta så kom en replik från utredaren, också på SvD brännpunkt under rubriken Kraven på marknadsaktörer är högt ställda.

Förutom det officiella svaret så finns även Kirei-fredriks blogginlägg i frågan där han på ett lungt och sakligt sätt på lite mer detaljnivå avfärdar kritiken i inlägget Fel tänkt av Håkan Sörman om e-legitimationer.

Därefter startar omgång 2 i boxningsmatchen, där Sörman lägger av en ny salva. Sörman kommer med en replik, som vid närmare analys är minst sagt intressant, speciellt om man ställer den i kontrast mot hans tidigare insändare. Under rubriken Skilj på e-identifikation och plastkort så går Sörman på offensiven samtidigt som han gör någon variant av reträtt. "We are advancing... in the other direction!", typ.

Om det är något som jag är 100%-igt säker på så är det att just expertgruppen har fullständig koll på just skillnaden mellan identifikation och platskort. De är ju sprungna ur internetvärlden och har tagit fram standarder samt levererat storskaliga, fungerande, lösningar på nationell och global nivå, inte suttit och rullat tummar.

Eftersom SvD:s insädarredaktion satt streck i debatten genom att kalla det "slutreplik" så kommer vi nog inte se något mer om det hela på SvDs debattsida. Däremot så har Fredrik på Kirei ännu en gång skrivit en bloggartikel. I inlägget Håkan Sörman gör en pudel visar han än en gång att expertpanelen haft paddlarna i vattnet och hjärnan påslagen, något som uppenbarligen inte Sörman eller hans (eventuella?) rådgivare haft...

Vi får se om det blir en följetång, eller om e-legitimationsämnden får lite arbetsro, så vi kommer frammåt, inte fastnar i tjaffs om saker som faktiskt utredningen tänkt på och jobbat in i förslaget.
----
Written by Robban @ 2011-03-05