Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/03/18

https://www.romab.com, nu med stöd för HSTS

ROMABs webb är åtkomlig via både HTTP och HTTPS, och vi rekommenderar att använda den senare varianten, för att du som surfare skall veta att du nått till rätt plats.

Om man besöker ROMAB via HTTPS och har firefox4, firefox3 med modern NoScript-tillägg eller Chrome som webbläsare kommer man automatiskt att använda HTTPS vid alla återbesök. Detta görs med hjälp av HTTP Strict Transport Security eller HSTS som det också kallas.

HSTS är ett sätt att få webbläsaren att komma ihåg att en viss webbplats enbart skall besökas via HTTPS (SSL/TLS). Det trevliga med HSTS är att det är en av de där sällsynta tillfällena då säkerhet, användarvänlighet och ekonomi spelar ihop (normalt: välj två av tre. Alla tre går inte att få på en gång). HSTS är transparent för användareni (URLer skrivs om automatiskt).

HSTS är fortfarande en Internet Draft och stöd finns inte implementerad i alla populära webbläsare än. Men vi får hoppas att de som ligger på latsidan snart har fixat stöd också!

Som vanligt vad gäller webbsäkerhetsfixandet så är det Andreas som varit i görningen ;-)

Eftersom vi grävt djupt i hur folk använder (eller rättare sagt inte använder SSL) så kommer vi beskriva HTTPS, HSTS, certifikathantering, EV-cert, och SSL/TLS närmare i en kommande serie av bloggartiklar!


----
Written by Robban @ 2011-03-18