Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/11/19

Bokrecension: Steve Jobs

Boken "Steve Jobs" av författaren Walter Isaacson är den officiella biografin och levnadsbeskrivningen av Steve Jobs.

Det är en intressant bok om en av samtidens mest intressanta personer, oavsett om man tittar på datorvisionären Jobs, affärsmannen Jobs, världsförändraren Jobs eller människan Jobs. Historien börjar med uppväxten som fosterbarn i Kalifornien.

Med fötterna i 60-talets hippierörelse och med med närvaron i Kaliforniens begynnande hi-techindustri, så kunde Jobs tillsammans med kamraten Steve Wozniak skapa en enkel dator som de uppvisade för vännerna i "homebrew computer club". Den affärssinnade Jobs ville tvärtemot Wozniak sälja datorn som en färdig produkt, inte låta andra ta del av ritningar, komponentlistor eller programvara fritt.

Fokuset för Jobs är på produkten. Att skapa en perfekt produkt. En produkt som tilltalar användaren. En produkt som inte stör eller irriterar användaren. Kommentarer och citat som ofta återkommer i boken är att andra personer inte förstår användaren eller fokuserar på produkten. Scully som tas in från Pepsi Cola, först som en frälsare, men blir sedan alienerad och ihågkommen som en krämare som bara tänker på vinst och pengar. Det finns något fascinerande och intressant att ett av världens högst värderade företag inte prioriterar ekonomisk framgång utan sätter produkten i centrum. Att det verkligen är så i företagskulturen internt på Apple finns det andra som vittnat om, exempelvis den norske utvecklaren som stod bakom Siri. Det finns ju liknande företagsklimat i andra extremt framgångsrika IT-företag, exempelvis Googlei, och Pages klassiska utsago i formaliapappren vid börsintroduktioneni "Google is not a conventional company. We do not intend to become one" och deras fokus på långsiktiga och visionära mål snarare än kortsiktig finansiell avkastning.

Jobs personlighet verkar komma från ett livslångt sökande, sprunget av det faktum att han var ett adoptivbarn. Han har sökt efter andlighet och fastnat för budism. Denna budisms asketiska livsstil, kombinerad med hippirörelsens antimaterialism, satt starka spår i Jobs, främst i hans estetik. Allt skulle göras simplistiskt och stilrent. Detta syntes i de produkter han var med och skapade.

Förutom arbetet på Apple belyses hans tid som avpoletterad Apple-VD, och där han istället startar arbetsstationstillverkaren NeXT, och kort därpå köper loss LucasFilms dator- och animeringsavdeling och skapar Pixar. Pixar utvecklar flera lysande filmer och slår giganten inom området, Disney, på deras hemmabana. Detta resulterar senare i att Disney köper Pixar av Jobs, i form av aktier. Jobs blir Disneys enskilt störste aktieägare. Apple Gil Amelio tar in Jobs och med honom NeXT för att komma tillbaka på banan efter en lång tids utförsrustch. Det innebär en nydaning för såväl företag och Jobs.

Jobs relation till vänner, tidigare flickvänner, släkt, fru och barn avhandlas också. Han har ett ansträngt förhållande till flera, inte minst sitt äldsta barn, en dotter som han i princip förskjutit vid födseln och sedan sparsamt haft kontakt med. Att Jobs inte är en känslosam person som visar empati och inte heller har stark social kompetens framgår tydligt.

Det är en bild av en extremt fokuserad och känslokall person som växer fram. Han skäller ut och är ett svin mot sina närmaste, men han kan vara en charmör mot en person han aldrig träffat. Ofta ger han omdömmet "skit" om saker. Han sågar saker med fotknölarna. Tar man det rätt, låter tiden gå och har tur, så kan det hända att Jobs själv kläcker samma ide några veckor senare. Han har utvecklat en hemkokt härskarteknik som vissa stär ut med, medans andra stöts bort. Jobs filosofi är att bara A-lagspersonerna har rätt att jobba på Apple. Når man inte upp till denna klass, så har man inget pä Apple att göra.

På liknande, osmickrande sätt sätt lyfts vissa pengamässiga incidenter fram. Att Jobs nog lurade Wozniak på en bonus redan tidigt i deras samarbete när de jobbade för Atari. Eller att några av de tidiga Appleanstälda blev blåsta på aktieposter. Att den officiella och sanktionerade Jobsbiografin ger en så osminkad bild är en av bokens stora styrkor.

Jobs olika möten med Bill Gates återges i boken. De två har öden som sammanflätats: Apple II var den första plattform för vilket Microsoft utvecklade applikationsprogram. Microsoft vägrade utveckla för NeXT-plattformen, vilket väckte Jobs vrede. Senare när Apple var på fallrepet efter Scully, nu med Gil Amelio vid rodret på väg ut och när Jobs återkommer så investerar Microsoft 150 miljoner. Fram växer en bild om två totalt olika världsuppfattningar. Bilden blir extra intressant då Gates framstär som personen som är öppen för att sprida sitt system till allt och alla, medans Steve Jobs skall ha total kontroll över hårdvara, mjukvara och innehäll.

En intressant betraktelse om boken är att huvudrollsinnehavaren, enligt uppgift från författaren Isaacson, aldrig läste texten om honom. Det enda i bokprojektet som han blandade sig i var bokomslaget, som han krävde att få fullständig beslutanderätt över. Titta på bilden nedan. Man kan verkligen se att det är Jobs estetik. Stilrent, enkelt, något som sticker ut från massorna. När såg du ett omslag som inte hade en baksidestext sist?

stevejobs_book

Det finns ett efterord skrivet av Jobs själv. Det är rakt, osminkat och ärligt. Det går att förstå att han velat få boken skriven så att hans barn kan bekanta sig med sin far. En person som var upptagen med att förändra världen. En person som hade liten tid över för familjen. Det är en stark text. Det är en röst från andra sidan graven.

Boken handlar om en av 1900-talets och 2000-talets centrala IT-personligheter och affärsmän. Det är en fascinerande berättelse om hur inte bara datorindustrin påverkas och revolutioneras, inte bara en gång utan flera - först med persondatorns intåg och sedan med post-PC-erans introduktion av pekplattor. Även den gigantiska påverkan som Jobs haft inom andra områden är ytterst pätaglig, fär att inte kalla det revolutionerande: Musikindustrin. Filmindustrin. Telekomindustrin. Detaljhandeln. Införandet av Applestore:s har satt nya standarder för hur man bedriver slutkundsförsäljning över disk. Applestore i NewYork är den butik i staden som har högst lönsamhet per affärsyta. Få eller inga andra personer under vår livstid kommer ha en sådan genomslagskraft eller betydelse för multipla industrier.

Betyget på boken blir 6 av 10. Historien den tecknar, och det osminkade porträttet förtjänar egentligen ett högre betyg. Men det lyser igenom mellan varven att boken fick avslutas hastigt, då Jobs avled plötsligt och före avsatt utgivningsdatum. En del text verkar vara klippt-och-klistrad mellan kapitel, då de är ordagranna meningar som man läst tidigare. En annan intressant ledtråd om att det gick snabbt på slutet är att det häromdagen om ett mail från Amazon.com som omnämde att det fanns en uppdaterad version av e-boken att hämta. I den nya versionen skall en del rättningar och fulheter i bilder och annat fixats till.


Titel: Steve Jobs
Författare: Walter Isaacson
Sidor: 656
ISBN: 978-1451648539
Pris: $18 ($14 i kindleversionen) ~200kr från nätbokhandlare
Länk 1: http://www.amazon.com/Steve-Jobs-Walter-Isaacson/dp/1451648537

----
Written by Robban @ 2011-11-19