Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/12/06

SANS SCADA Security conference

Förra veckan var det SANS SCADA Security conference i Rom, Italien. Det är fjärde året som konferensen hålls i Europa. Det är en relativt liten, okänd och exklusiv konferens. Drygt 100-talet deltagare. Själva konferenshotellet var nog det lyxigaste hotell som jag besökt - bl.a. hade den en restaurang som hade 3 stjärnor i Michelin-guiden.

Jag gjorde två dragningar. En om lärdommarna från Stuxnet och en annan om behovet av loggning och forensik i process-ITi, och satt i paneler rörande dessa.

En av de bättre dragningarna var från Thomas Brandstetter från Siemens produktcert. Han berättade om Siemens resa efter Stuxnet. Intressant, ärligt och lärorikt. Kul att höra att tillverkarna, särskillt de riktigt stora, kan lära om och göra rätt.

En annan bra dragning var från en säkerhetskille på tyska E.ON som beskrev säkerheten i fjärravläsningsutrustning (mätarna i din lägenhet) och varför iden med en Common Criteria Protection Profile var ganska korkad och missriktad. Främsta anledning till kritik var att "visst det är bra med formell uppsäkring av själva mätardelen, men resten av systemet då?". Kan bara hålla med honom i hans resonemang.


----
Written by Robban @ 2011-12-06