Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/07/02

Rip n900

Eftersom världens bästa telefon nu inte är världens bästa pga taskig hårdvara så blev jag tvungen att köpa en ny telefon. Tyvärr....

Att tänka i banorna att skaffa en ersättningstelefon av samma modell var väl första tanken. Men n900 är ganska svår att få tag på nu när den precis har utgått ur sortimentet. Och dess efterföljare n950 ( Nokia n950) som verkar riktigt grym, har ju tyvärr inte släppts än. Så man faller mellan stolarna, om man suktar efter Nokias linux-satsningar (och då har jag inte börjat ranta om deras satsning på windowsmobiler än).

Dessutom så jag är inte speciellt sugen på att ta upp c# igen för att börja utveckla på Windows Phone. Att bara ha en telefon och ringa med är ju inte så kul och som nörd så måste man ju koda mot telefonen annars så duger det med en gammal Ericsson telefon med EOS.

Det som jag nu saknar från min n900 är de balla features som tyvärr inte finns på någon annan telefon vad jag vet. Då jag inte är helt insatt i Android utveckling så kan de vara möjligt att några av funktionerna fanns där. Men de funktioner jag talar om är möjligheten att växla (via egna script) mellan 3g och gsm ifall telefonen är på ett visst wifi nätverk (strömsparfunktion) eller att automagiskt backa upp telefonen till en server om man är på "sitt" nätverk. Det mest balla med mina backuper är att det pgp-krypteras innan jag skickar dem till servern. Det är en funktion som jag inte har sett på någon annan telefon på marknaden.

Att kunna scripta en telefon som triggas på events som nätverkförändring, tangentbors som "slidas" fram eller att den går över till ljudlöst på nätterna om man är hemma och byter tillbaka till den vanliga profilen under morgontimmarna är funktioner som jag kommer att sakna. Jag ställer mig även frågande om en sådan funktion någonsin kommer att finnas på en telefon som standard?

Så, i slutändan blev det att köpa en Jesustelefon, som underlättar iOS-utveckling när man har faktiskt har riktig hårdvara att testa på - inte bara via simulator och iPad. Så det gjorde lite ont att ge upp maemo/meego, eftersom den fungerat väl som mobilplattform och haft ett otroligt hackvärde.

iOS är ganska trevligt att koda för och det finns många smarta och genomtänkta funktioner som är väl anpassade för slö hårdvara med lite minne och dålig swap. Mer om det vid något senare tillfälle....


----
Written by Tobbe @ 2011-07-02